VIDEO Ovako izgleda rušenje zgrade IZNUTRA!


Japanski građevinski radnici ruše neboder u isto vrijeme dok se nalaze u njemu. Novi je to način uklanjanja visokih građevina, za koji stručnjaci kažu da je sigurniji.




Zgrada Grand Prince Hotel Akasaka u lipnju 2012. godine bila je visoka 139 metara. Ali, malo po malo, postajala je sve niža i niža. Na ovako inovativan način zgrada bi u potpunosti trebala nestati do ovog proljeća.
Model demoliranja nazvan Tecorep (Taisei Ecological Reproduction System), brži je i sigurniji za radnike, više odgovara građanima i bolji je za okoliš, izvijestio je The Japan Times. 'To je kao da imate tvornicu za rastavljanje na vrhu zgrade', rekao je Hideki Ichihara, voditelj razvojne tehnologije za Taisei Corp.Rad u skladu s Tecorepom ograničen je na unutrašnjost zgrade, smanjuje stvaranje prašine za 90 posto i buku za oko 20 decibela. Stanovnici Tokija jedva da su išta čuli prilikom njezine dekonstrukcije. 

Na ideju postupnog uklanjanja zgrade umjesto rušenja eksplozijom, a potom raščišćavanja prašine, betona i čelika, Ichihara i njegov tim došli su kada su zaključili kako Tokiju treba novi pristup rušenju zgrada.
Mnoge zgrade više od 100 metara u sljedećih nekoliko desetljeća morat će se srušiti i to će se činiti upravo ovako. 'Mislili smo kako je uistinu moguće da se na siguran način rastavi zgrada', rekao je.