Talačka kriza u Alžiru: Tokio pozvao alžirskog veleposlanika


Japansko ministarstvo vanjskih poslova je u vezi otmice u plinskom postrojenju u Alžiru pozvalo alžirskog veleposlanika u Tokiju, rekao je jedan dužnosnik japanske diplomacije.Jedan zamjenik ministra primio je veleposlanika Sida Alija Kentradjea, naveo je taj dužnosnik ministarstva.

Nakon napada alžirske vojske u četvrtak, japanski premijer Shinzo Abe je iz Bangkoka pozvao alžirskog kolegu Abdelmaleka Selala i tražio od njega trenutačni prekid te akcije.

Abe je u petak zbog te krize odlučio skratiti turneju po Aziji jer još nema pouzdanih informacija o sudbini 14 Japanaca koji se i dalje vode kao nestali. On će se u subotu ujutro vratiti u Tokio, umjesto u subotu navečer kao što je bilo predviđeno.

Odustao je od dijela programa u Indoneziji, među kojima i jednog političkog govora i večere s predsjednikom Susulo Bambanogom Yudhoyonom, rekao je taj dužnosnik.Alžirska vlada nije iznijela precizne podatke o taocima, već je samo navela da je 'veliki broj talaca oslobođen, te da nažalost ima nekoliko mrtvih i ranjenih'.

Alžirske snage sigurnosti upale su u plinsko postrojenje In Amenas u Sahari,1.300 km jugoistočno od prijestolnice, kako bi oslobodile stotine talaca, ali je njih 30 uključujući i nekoliko Zapadnjaka, ubijeno u napadu uz najmanje 11 njihovih islamističkih otmičara, rekao je u petak alžirski sigurnosni izvor agenciji Reuters. (Hina)